Biserica "Sf. Voievozi" (Mănăstirea Războieni)


Categorie: Biserici ortodoxe
Perioada: 1496
Importanta: A
Cod LMI: NT-II-m-A-10647.01
Adresa:
Localitate: sat RĂZBOIENI; comuna RĂZBOIENI
Judet: Neamt
Regiune: Moldova

Imagini

Biserica

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 14-Jun-2009

Biserica "Sf. Voievozi" a manastirii din Razboieni, a fost ctitorita de Stefan cel Mare in 1496, asa cum indica pisania de pe peretele sudic:
" In zilele binecredinciosului si de Hristos iubitorului domn, Io Stefan Voievod cu mila lui Dumnezeu domn al Tarii Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, in anul 6984 (1476) iar al domniei lui al douazacilea curgator, ridicatu-sa puternicul Mahmet imparatul turcesc cu toate puterile sale rasaritene; inca si Basarab Voievod, caruia i se zicea Laiota, a venit cu dansul cu toata tara lui basarabeasca, si au venit sa prade si sa ia tara Moldovei si au ajuns pana aici la locul ce se zice Paraul Alb. Si noi Stefan Voievod si cu fiul nostru Alexandru, iesit-am inaintea lor aici unde am facut mare razboi cu dansii in luna lui iulie 26 si cu voia lui Dumnezeu au fost biruiti crestinii de catre pagani si au cazut acolo multime mare dintre ostasii Moldovei. Drept aceea a binevoit Io Stefan Voievod cu a sa bunavointa si a zidit acest hram intru numele arhistrategului Mihail si intru ruga siesi si doamnei sale Maria si fiilor sai Alexandru si Bogdan si pentru sufletul tuturor binecredinciosilor crestini care s-au prapadit aici in anul 7004 (1469) iar al domniei sale al patruzecilea curgator luna lui noiembrie 8".
Biserica are acelasi plan cu celelalte ctitorii ale lui Stefan cel Mare, fara sanuri laterale, iar absida altarului este de forma poligonala, marginita de doua contraforturi si acoperita de noua firide alungite.
Portalul de la intrare sculptat in stil gotic, prezinta cunoscuta succesiune de toruri si cavete imbinate in arc frant, cu baze poligonale.
Pronaosul este acoperit cu doua calote sferice sustinute printr-un arc dublou, in care se descarca trei arce longitudinale dispuse in trepte.
Un zid masiv desparte pronaosul de naos, usa de trecere avand un chenar impodobit cu baghete incrucisate.
Cupola naosului apasa direct pe patru arce piezise si acestea la randul lor, pe arcele dublouri transversale, care au in partea terminala doua inguste boltiri cilindrice.
Arcele longitudinale pe care le regasim si la Piatra Neamt, sunt etajate cate doua la fiecare zid, iar retragerile pilastrilor de sustinere au forma unor console ce ajung spre baza, asemenea unor stalpi angajati.
Altarul, de forma alungita, are doar doua nise mici fara ferestre, in locul proscomidiei si diaconului. Cu ocazia renovarilor ulterioare ferestrele au fost schimbate si este dificil de stabilit deschiderea initiala si forma chenarului original. Straturile de tencuiala din exterior au acoperit elementele decorative care impodobeau fatadele, doar deasupra intrarii s-au ivit de sub tencuiala aceleasi discuri smaltuite cu bumbi ca la manastirea Neamt si bisericile din Borzesti si Piatra Neamt. O alta nefericita modificare adusa monumentului sunt turlele adaugate in sec. XIX.
 ( dupa "Monumente Istorice din Judetul Neamt" de M. Dragotescu, D. Barladeanu, Gh. Bunghez )